Goljufije s hrano imajo različne oblike. Lahko se nanašajo na goljufije kriminalnih združb, ki izkoriščajo naraščajoče povpraševanje po nekaterih živilskih izdelkih in namerno dajejo ponarejeno ozirom razredčeno hrano na trg za svojo denarno korist z namenom zavajanja potrošnika. Druga možnost je, da se načrtno pojavijo na trgu napačno označeni živilski izdelki, ki vsebujejo cenejše sestavine, z namenom zamenjave kvalitetnega izdelka z manj kvalitetnim.
Najnovejše odkritje specializiranega oddelka Europola predstavlja 150.000 litrov ponarejenega ekstra deviškega olivnega olja, zaseženega iz "dobro naoljene" italijanske združbe in aretacija 20 oseb povezanih s ponarejanjem živil zaradi pridobitve ekonomske koristi. Ponarejeno ekstra deviško olivno olje je bilo namenjeno italijanskim in nemškim gostincem.
Ponarejanje ekstra deviškega olja ni presenečenje, saj spada to živilo na vrh lestvice najpogosteje potvorjenih živil v svetovnem merilu. Prvo mesto zaseda mleko, na drugem mestu je ekstra deviško olivno olje, na neslavnem tretjem mestu se nahaja med.
Bolj kot klasično "razredčevanje" nas lahko skrbi dejstvo, da v zaseženem ekstra deviškem olivnem olju ni bilo skoraj nič olivnega olja, saj je bil "proizveden v stilu look-like extra virgin olive oil" s kombinacijo klorofila, beta karotena in cenenega sončničnega olja.
Pri poseganju v vsebino živila bi moral zastriči z ušesi, ne samo vsak živilski strokovnjak, ampak tudi vsak potrošnik, še posebej ker je Italija naša najbližja zahodna soseda.