Začela se je sezona alergij v Sloveniji

Pogumno v sezono alergij z antialergijsko masko

Začela se je sezona alergij v Sloveniji

Čeprav je bil marsikateri del Slovenije  pokrit s snegom, se je konec januarja že pričela sezona senenih nahodov. Topli popoldnevi so zlasti v celinski Sloveniji in na Primorskem sprožili sproščanje alergenega cvetnega prahu, ki pri nekaterih izzove alergijske simptome.

Najpogostejša alergija je zagotovo seneni nahod, za katerim trpi skoraj vsak deseti posameznik. Povzročitelj je cvetni prah različnih trav, žit, grmov ter dreves, ki se v toplejših dnevih dvigne več metrov visoko, raznese pa tudi več sto kilometrov daleč. Čeprav je višek senenega nahoda spomladi in poleti, se je po zadnjih podatkih z Inštituta za varovanje zdravja sezona že zaričela.

V povprečju se sezona pojavljanja cvetnega prahu, med katerim je najbolj dražeč cvetni prah leske, na Primorskem pojavi okrog 28. januarja, drugod po Sloveniji pa kak teden pozneje, okrog 5. februarja. Letošnja sezona od povprečja ne odstopa. Poleg leske se je pričel pojavljati tudi cvetni prah cipresovk ter jelše, večjo obremenitev zraka s cvetnim prahom pa šele pričakujejo.

Z uporabo naše antialergijske maske se vam letos ne bo potrebno:

- obremenjevati s koledarjem cvetenja in izogibati  kritičnemu cvetnemu prahu.

- izogibati cvetočim travnikom in poljem, gozdovom in  predelom, kjer je tega prahu veliko;

- omejevati gibanje in druge športne aktivnosti v času cvetenja samo na področja z manj rastlinami;

- izogibati domačim živalim;

- čez dan zapirati hišna okna in preživljati dneve v hišah in stanovanjih

- odreči vrtnarjenju

- izogibati menjavi posteljnine;(

- odreči jahanju