Lymska borelioza - razširjenost, zaščita in testiranje

Hitri osebni test na borelijo

V Sloveniji je Lymska borelioza (LB) najpogostejša nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo klopi.

V Sloveniji je Lymska borelioza (LB) najpogostejša nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo klopi.

Lymska borelioza je bolezen, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa.

Pojavlja se z različnimi kliničnimi slikami in se navadno začne z značilnimi spremembami na koži. Na mestu vboda klopa se lahko po nekaj tednih pojavi značilna rdečina, ki se širi navzven, v sredini bledi in dobi obliko obroča. Bolezen se lahko kasneje izrazi kot prizadetost srca in živčevja, pozneje lahko pride do prizadetosti sklepov.

V Sloveniji je Lymska borelioza najpogostejša infekcijska bolezen, ki jo prenašajo klopi. Letno beležimo od 3000 do 7000 zbolelih. Obolevajo ljudje vseh starosti, največ obolelih je starih med 35 in 65 let. Bolezen se pojavlja sezonsko, največ obolenj je poleti, od maja do oktobra in se pojavlja po vsej Sloveniji.

Ker cepiva za zdaj ni na voljo, je za preprečevanje bolezni najučinkovitejša zaščita pred vbodom klopa s primernimi oblačili in repelenti, s pregledovanjem kože in takojšnjim odstranjevanjem klopov.

Kožna sprememba  na mestu ugriza klopa, ki se pojavi takoj ali v nekaj urah  in ki traja le nekaj dni ter se kaže večinoma kot eritem (ki pa ne bledi v sredini), ni znak okužbe ampak toksične ali alergijske reakcije na izločke klopa. Tega  pojava ni treba zdraviti z antibiotikom.

Prisotnost specifičnih protiteles proti bakterijam borelije v krvi po vbodu klopa lahko preverite s hitrim osebnim testom. Uporabite ga lahko v roku do 2 ali 4 tedne po vbodu klopa ali če se na mestu vboda pojavi značilna rdečina. Izvedba testa je enostavna. Potrebna je zgolj kaplja krvi. Rezultat lahko odčitate že po 10 minutah in ugotovite ali ste morda okuženi.

Pozitivni rezultat testa pomeni, da so protitelesa, usmerjena proti bakteriji borelije (Borrelia) prisotna v krvi in da se je začela okužba.Takoj se morate posvetovati s svojim zdravnikom. Pomembno je pravočasno zdravljenje z ustreznimi antibiotiki, da preprečimo nadaljnji razvoj bolezni.

V Sloveniji je Lymska borelioza (LB) najpogostejša nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo klopi. Obvezna prijava LB poteka od leta 1986. Od leta 1990 se prijavljajo posamezne klinične oblike ločeno.

V letu 2015 je bilo število prijavljenih bolnikov z Lymsko boreliozo nižje od 10-letnega povprečja prijav (okrog 5000 prijav letno). Po preliminarnih podatkih NIJZ je bilo prijavljenih 3741 primerov (187/100.000 prebivalcev).